De geschiedenis van de pilotenbril

Met de recente release van de nieuwe top gun film, hebben piloten brillen, die geleidelijk aan weer populairder zijn geworden, hun verdiende spotlight gekregen. Deze zonnebrillen met metalen montuur zijn al populair sinds de jaren ‘40 en genieten nog steeds hun faam vanwege hun functionaliteit en gedurfde stijl. Maar behalve dat ze de gezichten van vele beroemdheden hebben omlijst, hebben deze pilotenzonnebrillen ook een interessante geschiedenis gehad.

Functionele (militaire) zonnebrillen

Terwijl piloten al sinds voor de tweede wereldoorlog een bril nodig hebben op grote hoogten, werden piloten zonnebrillen voor het eerst gemaakt toen de behoefte aan focus en scherpte van een piloot groter was dan ooit. Vóór de creatie van deze praktische zonnebrillen, droegen piloten omvangrijke oog beschermende brillen die gemakkelijk besloegen en niet de helderheid van zicht boden die de piloten nodig hadden tijdens het vliegen. Op grote hoogten werden piloten vaak verblind door de schittering en het felle blauwe en witte licht van de zon en de lucht. Om die schittering te verminderen, en om het zicht van de piloot te verbeteren, werden de functionele pilotenzonnebrillen gemaakt en in massa geproduceerd voor piloten en zeelieden gedurende de late jaren 1930 en de jaren 1940.

De nieuwe pilotenbrillen met een metalen montuur waren in staat om de ogen van de piloot tegen alle elementen te beschermen, en ook om de schittering te verminderen die vaak het zicht van de piloot verstoorde wanneer hij aan het vliegen was. De pilotenbrillen werden gemaakt van metaal, hadden een druppelvorm die leek op de oude pilotenbrillen en hadden groen getinte glazen. De unieke vorm zorgde ervoor dat piloten een breed en ongestoord gezichtsveld hadden, terwijl straling en verblinding vanuit alle hoeken werden beperkt, en de groene tint zorgde ervoor dat verblinding door blauw licht werd verminderd en het zicht van de piloot tijdens het opereren in de lucht werd verscherpt.

 De lenzen waren niet alleen ontworpen om het werk van de piloot te verbeteren, maar de unieke wenkbrauwstang boven de neusbrug zorgde er ook voor dat ze draagbaar waren onder hoofddeksels, zoals helmen of petten. De "dubbele brug" is nu het meest herkenbare kenmerk van deze metalen pilotenbril.

Pilotenbrillen worden populair

Hoewel dit type metalen zonnebril was gemaakt om het leven van militair personeel gemakkelijker te maken, bootste de culturele stijl van de jaren 1950 de militaire stijl na en maakte de pilotenbril populair voor iedereen. Sterren van dat decennium, waaronder Elvis Prestley droegen deze vorm van oogbeschermer beroemd.

Ze maakten hun terugkeer in de jaren 1970 en 1980, toen aviator fabrikanten deze brilstijl steeds meer op de markt brachten en toen films zoals Taxi Driver of, het meest bekend, Top Gun, de vorm weer populair maakten bij het publiek. Aviator zonnebrillen hebben sindsdien het gezicht van vele beroemdheden omlijst en bleven een hoofdbestanddeel tijdens publieke optredens van mensen zoals Michael Jackson, David Bowie en zelfs Stevie Nicks.

Pilotenbrillen voor vrouwen

Terwijl deze stijl van zonnebril vroeger wijd en zijd populair was onder mannen, begonnen geleidelijk aan ook vrouwen hun eigen stijl op te eisen. Deze vorm van brillen creëerde een aparte stijl en veel vrouwen kozen ervoor om zich te onderscheiden als assertief en eisten deze gedurfde en imposante look op die voorheen meestal door mannen werd gedragen.

Kleuren en ontwerp werden meer aangepast aan de eisen van het publiek en veel ontwerpers namen de vorm over en reageerden op de vraag naar pilotenbrillen voor mannen en voor vrouwen.

Pilotenbril vandaag

Tegenwoordig zijn pilotenbrillen weer helemaal in. Omdat innovatie en mode hand in hand gaan, zijn er nieuwe kleuren en vormen ontstaan. Van de rock uit de jaren 70 tot de stijl van vandaag, de pilotenbril is voor velen een fascinatie gebleven en een gedurfde look. Terwijl de oorspronkelijke pilotenbril traanvormig was en groen getinte glazen had, zijn nu ook alle kleuren en meer ronde of rechthoekige vormen op grote schaal verkrijgbaar. 

Hoewel hun naam misschien anders doet vermoeden, zult u waarschijnlijk eerder pilotenbrillen van welke soort dan ook zien die gedragen worden door de passagiers aan boord, dan door de piloot.

Hoe een pilotenbril te dragen

Hoewel het ook een fashion statement is, zijn pilotenbrillen perfect voor actieve momenten buitenshuis, omdat ze je ogen beschermen tegen de schittering die u zou kunnen ervaren. Vooral voor golfen en vissen hebben veel mensen gekozen voor een betaalbare pilotenbril. 

Als u een unieke en gedurfde look wilt creëren, zijn deze tijdloze monturen de perfecte toevoeging aan uw collectie. Ze zullen u doen opvallen en een assertieve look creëren, terwijl ze er tegelijkertijd voor zorgen dat uw ogen perfect beschermd zijn tegen UV-straling. Als u er deze zomer op uw slimst uit wilt zien terwijl u uw favoriete boek leest, moet u kiezen voor een zonnebril met sterkte, zoals ons model Clarke. Als u net uit de bioscoop komt en u uw innerlijke buitenbeentje wilt kanaliseren en u van plan bent om buiten te zijn, kies dan voor het praktische Williams-model.

Pilotenbril voor dagelijks gebruik

Pilotenbrillen maakten het leven van piloten makkelijker omdat ze ervoor zorgden dat hun gezichtsveld scherp bleef. Als u voor hetzelfde wilt zorgen, kies dan voor een leesbril om uw zicht en uw uiterlijk scherp te houden of ga voor een van onze Deense design zonnebrillen met metalen montuur om uw uiterlijk te complimenteren. Of bescherm uw ogen tegen schadelijk blauw licht, net zoals piloten dat vroeger boven de wolken deden, door te kiezen voor een bril met blauw licht op sterkte, om het leven gemakkelijker te maken.