De do's en don'ts

Hoe uw bril schoonmaken

Als u uw bril met of zonder sterkte veel draagt, wordt hij natuurlijk vuil en wordt hij blootgesteld aan stof, vuil of zelfs de natuurelementen en kan hij zijn sporen achterlaten op uw designerbril. Een bril is een delicaat correctiemiddel of -accessoire en moet grondig worden gereinigd om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Maar hoe kunt u uw bril goed schoonmaken en wat moet u NIET doen?

5 Eenvoudige stappen om uw bril (diep) te reinigen

1. Was je eigen handen goed: anders loopt u het risico dat u pas gereinigde bril weer vies wordt of hardnekkige resten achterlaat waar u hem eigenlijk wilde verwijderen

2. Spoel uw bril af met lauw water: bijvoorbeeld uit u kraan thuis, gebruik niet te veel waterdruk om niet het risico te lopen uw bril te beschadigen

3. Gebruik een beetje afwasmiddel: masseer het met uw (schone) vingers zachtjes in op de glazen en het montuur van uw leesbril, blauw licht bril of zelfs zonnebril.

4. Spoel uw bril nogmaals af: om het zeepschuim en het resterende vuil dat van uw leesbril is losgekomen, te verwijderen.

5. Droog uw bril af: gebruik een pluis- en vuilvrije handdoek, bij voorkeur alleen microvezeldoekjes, omdat die zacht zijn voor uw kostbare designer leesbril.

U kunt ook wat alcohol op een papieren doekje gebruiken om de neuspads en oorhouders schoon te maken voor de meest grondige reiniging, maar zorg ervoor dat u dit niet gebruikt op de rest van het montuur en de glazen.

Hoe maak ik mijn bril onderweg schoon?

Als u niet bij een lipje of milde afwasmiddel kunt, is het aan te raden om onderweg een klein microvezel reinigingsdoekje bij u te houden, bijvoorbeeld in uw brillenkoker. Zo kunt u los vuil en strepen verwijderen als u niet de juiste materialen voor een diepere brilreiniging bij de hand hebt. Microvezeldoekjes zijn zacht voor de glazen en zo riskeer je geen verdere strepen of krassen op de brillenglazen.

Welke materialen kan ik gebruiken om mijn bril schoon te maken?

De beste materialen die u kunt gebruiken om uw bril met of zonder sterkte te reinigen zijn materialen die mild zijn voor de glazen, maar toch zorgen voor een schone bril.

Bijvoorbeeld:

- milde afwasmiddel voor de glazen en het montuur

- brillensprays

- een microvezeldoekje voor streep loze glazen

zijn allemaal mild voor de monturen en glazen en zorgen voor een schone bril die lang meegaat, zelfs met een budget, en zorgen ervoor dat de glazen niet beschadigd raken, zodat u lang scherp kunt blijven zien.

Wat mag ik niet gebruiken om mijn bril schoon te maken?

Nu u weet wat de "do's" zijn bij het schoonmaken van uw bril, lijkt het van toepassing om ook te weten hoe u uw bril NIET moet schoonmaken, om te zorgen voor een lange levensduur van uw montuur en glazen, en om ervoor te zorgen dat u door uw bril heen kunt kijken en het zicht niet verder wordt belemmerd.

do not use

Kleding:

We hebben allemaal wel eens de neiging gehad om gewoon de kleding die we droegen te gebruiken om de glazen van onze leesbril schoon te maken, nietwaar? Maar hoewel het gemakkelijk en handig lijkt, loopt u eigenlijk het risico dat er meer strepen en vuil op uw bril komen en dat u nog minder ziet, want aan kleding kunnen pluisjes, stof en ander vuil blijven hangen. Als er stof, puin of ander ruwer vuil aan vastzit, loopt u het risico dat er krassen op uw brillenglazen komen en dat is wel het laatste wat u wilt als u uw bril wilt blijven gebruiken om goed te kunnen zien.

Do not use

Servetten, vloeipapier, papieren handdoeken:

Ook wanneer u onderweg bent, heeft u misschien alleen een tissue of servet tot uw beschikking. Dit lijkt misschien een goede en schone optie om uw bril mee schoon te maken, maar gebruik deze materialen niet. Papieren materialen als deze kunnen ook pluisjes achterlaten, maar erger nog, hoewel u denkt dat ze zacht aanvoelen, kunnen ze toch krassen maken op uw kostbare glazen van uw leesbril.

Do not use

Huishoudelijke glasreinigers

Sommige van de huishoudelijke glasreinigers die u gebruikt voor uw ramen of spiegel zijn eigenlijk te agressief voor uw delicate brillenglazen en hoewel ze lijken alsof ze "glazen" zeker schoonmaken, kunnen ze eigenlijk blijvende schade achterlaten of de leesbril beschadigen, vooral leesbrillen met een anti-kraslaag. Bovendien is het niet goed om agressieve chemische residu's, zoals in sommige van deze reinigingsmiddelen, in de buurt van uw ogen en bindvlies te hebben.

Do not

Het gebruik van sprays tijdens het dragen van uw bril

Het gebruik van parfums, haarsprays of andere sprays van dit soort kan ook residu op uw bril achterlaten dat zich snel ophoopt, en niet te vergeten, ze kunnen ook reageren met de beschermende coating van uw brillenglas. Zorg er dus voor dat u uw bril even afzet en een beetje opbergt als u parfum of haarlak opdoet.

De juiste opslag

De juiste opslag van uw bril kan net zo goed helpen om de bril schoon te houden als het eigenlijke schoonmaakproces.

Hoe kan ik mijn bril het beste bewaren?

Vermijd het achterlaten van de bril op plaatsen waar dampen, luchtverontreinigende stoffen of algemene sprays aanwezig zijn. Dit betekent dat als u uw bril langere tijd in de keuken of de badkamer laat liggen, er vuil en aanslag kan ontstaan van spetters, sprays of schoonheidsproducten zoals haarlak, parfums en lotions in het bijzonder, waardoor het moeilijk wordt om door uw brillenglazen heen te kijken en die later moeilijker schoon te maken zijn.

Vooral voor uw brillen die u niet altijd draagt, zoals zonnebrillen met sterkte, moet u ze goed opbergen om ze schoon te houden tussen het dragen door. Hetzelfde geldt voor uw blauw licht bril met of zonder sterkte als u hem niet draagt. 

De beste manier om uw bril op te bergen is in een hard-shell etui of een ander etui met volledige dekking om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen op uw designerbril. Hardschalige etuis bieden het extra voordeel dat ze uw bril beschermen tegen beschadiging door stomp geweld.

Koop nu 3 paar voor €69, om het leven (en de individuele schoonmaak) gemakkelijker te maken!