En waarom zijn ze schadelijk voor de ogen?

Wat zijn UV-stralen?

Afgezien van het veroorzaken van huidschade, waar de meesten van ons waarschijnlijk al ervaring mee hebben of tenminste van gehoord hebben in de vorm van zonnebrand, kunnen UV-stralen ook schade aan onze ogen veroorzaken. Maar wat zijn UV-stralen precies en hoe kunt u ervoor zorgen dat u uw ogen beschermt tegen de schade die ze veroorzaken?

Wat zijn UV-stralen?

UV-stralen zijn ultraviolette lichtstralen die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Het is een vorm van elektromagnetische straling met een golflengte van 10 - 400 nanometer. Hun golflengte is korter dan het zichtbare lichtspectrum, en daarom kunnen menselijke ogen ze niet zien. 

UV-stralen worden door de zon uitgezonden en maken deel uit van het zonlicht. In totaal maken UV-stralen ongeveer 10% uit van de elektromagnetische straling die de zon uitzendt. UV-stralen kunnen worden onderverdeeld in UV-straling met een lange golflengte en UV-straling met een korte golflengte.

De zon zendt veel UV-straling uit. Wij kunnen echter alleen op aarde leven, omdat wij een atmosfeer hebben die ons tegen de zonnestralen beschermt door het meeste (schadelijke) licht van de zon weg te filteren.

Wat zijn de gevolgen van UV-straling voor de mens?

U kunt deze blootstelling aan UV-straling het duidelijkst ervaren wanneer u een kleurtje krijgt of verbrandt. Maar blootstelling aan UV-straling kan ook het risico op het krijgen van huidkanker vergroten. Behalve voor onze huid kan UV-straling ook schadelijke gevolgen hebben voor onze ogen en ons circadiane ritme en ons immuunsysteem aantasten.

Hoewel UV-stralen zowel schadelijke als gunstige effecten hebben, moeten we er toch voor zorgen dat we ons altijd goed beschermen.

De beste manier om te weten of u uw moet beschermen en hoe, is door de UV-index te raadplegen en te weten wanneer en welke bescherming nodig is.

Heren     Dames

Waarom zijn UV-stralen schadelijk voor de ogen?

UV-stralen zijn schadelijk voor de ogen in het bijzonder omdat blootstelling aan UV-stralen oogirritatie kan veroorzaken, het gezichtsvermogen kan verminderen en in zeer ernstige gevallen ook kan leiden tot ooglidkanker. Als onze ogen te veel aan UV-stralen worden blootgesteld, kan de straling het dioptriesysteem van het oog aantasten, wat acuut of chronisch kan zijn, en ook het netvlies van onze ogen aantasten.

Verder kan blootstelling aan UV-straling bindvliesontsteking veroorzaken en tot vertroebeling van het hoornvlies leiden, of zelfs cataract veroorzaken.

Hoe kan ik mijn ogen beschermen tegen UV-straling?

Wanneer u voor langere tijd in de zon bent, smeert u zich voldoende in met zonnebrandcrème en/of draagt u beschermende kleding om uw huid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan UV-straling die kan leiden tot schade en beschadiging van onze huid.

Waarom zou u niet hetzelfde doen voor uw ogen? De gemakkelijkste en meest betaalbare manier om onze ogen tegen UV-stralen te beschermen is een zonnebril met of zonder sterkte.

Gemeenschappelijke indicatoren voor zonnebrilbescherming

Zonnebrillen kunnen worden ingedeeld in verschillende UV-factoren, vergelijkbaar met de SPF in zonnebrandcrème. De meest voorkomende is UV400. 

Brillenglazen kunnen in 5 verschillende categorieën worden ingedeeld, die de tint en de donkerheid van het glas als volgt aangeven:

Categorie 0: 3-20 %

Categorie 1: 20-57 %

Categorie 2: 57-82 %

Categorie 3: 82-92 %

Categorie 4: 92-97%

Zonnebrillen met de CE-markering moeten ten minste tot een golflengte van 380 nanometer filteren en voldoen aan de EU-richtlijnen. Verder is het belangrijk dat de zonnebril die u koopt om uw ogen te beschermen, uw hele oog bedekt.

Luxreaders zonnebrillen zijn UV400 en hebben categorie 3.

Wat is UV 400?

Als je nieuwe zonnebril een aanduiding UV400 heeft, betekent dat dat de bril straling en licht tot een golflengte van 400 nanometer filtert. Daarom wordt UV400 ook wel "100 procent bescherming" genoemd, omdat het uw ogen beschermt tegen het volledige spectrum van golflengten van UV-straling (dat is tot 400 nm).