10 Mythes over ogen en brillen

Door de jaren heen hebben mythes over brillen en ogen zich als een lopend vuurtje verspreid. Sommige mythen zijn door onze voorouders doorgegeven en we geloven vaak dat ze waar zijn, ook al zijn ze volledig verzonnen.

Om het eens en voor altijd duidelijk te maken, zetten we hierbij de meest voorkomende mythes over ogen – alle fabels en feiten – op een rij.

 

Mythe 1:

"Het dragen van de verkeerde bril zal jouw ogen beschadigen"

Wellicht dat je al over deze misvatting hebt gehoord. Je kunt last krijgen van wazig zicht en vermoeide ogen wanneer je het verkeerde brilrecept gebruikt, maar het zal jouw zicht op geen enkele manier beschadigen. Voor de beste ervaring raden we echter aan om het juiste brilrecept te gebruiken om een ​​optimaal zicht en verlichting te garanderen.

Mythe 2:

"Alle zonnebrillen beschermen je ogen tegen de zon"

Je denkt misschien dat een zonnebril op de markt je beschermt tegen de zon, maar dat is onzin. Zorg ervoor dat jouw zonnebril voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Als je jouw ogen niet tegen de zon beschermt, worden ze blootgesteld aan schadelijke straling die schadelijke effecten op jouw ogen kan hebben. Let op het UV400- of CE-label wanneer je zonnebrillen koopt. Alle zonnebrillen van Luxreaders hebben lenzen van categorie 3 met UV400-bescherming.

 

Mythe 3:

"Het eten van wortels zal je gezichtsvermogen verbeteren" 

Wortelen bevatten bepaalde vitamines en voedingsstoffen die je zult  helpen een gezond gezichtsvermogen te behouden, maar het feit dat wortels opvallen tussen groenten bij het bestrijden van problemen met het gezichtsvermogen, is een pure mythe. Ze bevatten wel vitamine A, wat belangrijk is voor onze ogen, maar er zijn andere groenten die veel meer voordelen hebben op het gebied van het gezichtsvermogen dan wortels, zoals boerenkool en spruitjes.

 

Mythe 4:

"Lezen bij zwak licht is slecht voor jouw ogen"

Wellicht dat je het verhaal gehoord hebt over de beroemde klassieke componist Bach, die zijn notitieblaadjes las onder schemerige kaarsen en blind werd? De waarheid is dat het niets te maken had met het gebrek aan licht; hij leed eigenlijk aan cataract. Hoewel lezen bij weinig licht jouw gezichtsvermogen niet schaadt, raden we altijd aan om in een goed verlichte omgeving te lezen, omdat dit je de beste ervaring en uithoudingsvermogen geeft.

 

Mythe 5:

"Te dicht bij de televisie zitten zal je ogen schaden"

Over schadelijke gewoonten gesproken, de volgende mythe moet ook naar voren worden gebracht. "Ga niet zo dicht bij de televisie zitten, je ogen worden vierkantjes!". Deze gewoonte verandert natuurlijk niet de vorm van jouw ogen en tast ook niet jouw gezichtsvermogen aan. Mocht jouw kind echter heel dicht bij de televisie zit, kun je overwegen om een ​​arts te bezoeken.

 

Mythe 6:

"Van scheel kijken, kun je scheel worden"

Scheelzien is een afwijking waarbij de ogen niet op één punt gericht zijn. Meestal heeft één van beide ogen een afwijkende stand, in sommige gevallen zijn beide ogen afwijkend. De medische term voor scheelzien is strabismus. Scheelzien ontstaat meestal op jonge leeftijd, maar ook volwassenen kunnen het krijgen.

 

Mythe 7:

"Het dragen van een bril verslechtert jouw gezichtsvermogen"

 Je hebt eindelijk jouw eerste bril gekocht, maar je hebt het gevoel dat jouw zicht steeds slechter wordt als je hem afdoet? Jouw bril heeft hier niets mee te maken. Jouw ogen moeten immers even wennen aan de nieuwe manier van kijkenZe verbeteren eenvoudig jouw zicht door de manier waarop lichtstralen in jouw spectrum vallen te veranderen, maar ze veranderen de structuur van het oog zelf niet.

Gemiddeld hebben je ogen 1 tot 3 weken de tijd nodig om aan je nieuwe bril te wennen. En dat geldt niet alleen voor de ogen. Ook het visuele centrum in de hersenen hebben even de tijd nodig. Om het gewenningsproces zo snel mogelijk te laten verlopen is het vooral belangrijk dat je de bril consistent draagt.

Mythe 8:

"Ouders met bruine ogen kunnen geen kinderen krijgen met blauwe ogen"

Heb jij een heel andere kleur ogen dan je ouders? Of heeft je kind een oogkleur die niet in je familie voorkomt? Dat is bijzonder, maar het kan. Genetica werkt op mysterieuze manieren en jouw kind kan ogen met een ander kleur krijgen dan jou, door een overheersend gen in jouw genetische samenstelling.

 

Mythe 9:

"Blauw Licht Brillen doet niets voor je ogen"
 
Jouw schermen zenden constant schadelijk blauw licht uit naar jouw ogen, wat onder andere kan leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn. We raden je daarom aan een blauwlichtbril te gebruiken die een deel van het blauwe licht filtert wanneer je naar schermen kijkt.

Myth 10:

"Mijn brilrecept veranderd nooit"

Sommige mensen denken dat als ze eenmaal hun brilrecept hebben gemeten, ze weten wat voor soort correctie ze de rest van hun leven nodig zullen hebben. Dit is niet waar. Als je al een recept heeft, weet je dat de sterke punten die je nodig hebt van tijd tot tijd kunnen veranderen. Dit is de reden waarom het wordt aanbevolen om af en toe een oogtest te laten doen. Ook beginnen mensen tussen de 40 en 50 jaar presbyopie te ervaren. Presbyopie is een term die leeftijdsgebonden verziendheid beschrijft.

 

Ontdek een leesbril hier